Geschiedenis APIH Cafédrive

donkere tafelsBridgeclub APIH bedacht het concept cafédrive in de jaren 80 van de vorige eeuw.

De eerste APIH cafédrive werd gehouden in 1983 en er deden 60 paren mee. In de jaren daarna groeide het deelnemersaantal als kool. Bovendien werd het concept ook overgenomen door andere steden. Het fenomeen cafédrive werd een hype, overal schoten drives als paddenstoelen uit de grond, niet alleen in de grote plaatsen, maar ook in de kleinere. Er bestaan varianten waarbij men zich per fiets of auto verplaatst naar het volgende etablissement. Het begrip "café" kan best ruim genomen worden. Niet alleen gaat een buurthuis, chinees of pizzeria bij een cafédrive door voor café, maar soms ook de plaatselijke bakker, de Hema of het koetshuis van een borg.

Het hoogste aantal paren wat de APIH Cafédrive ooit gehad heeft, was 564, bij de veertiende editie in 1996. Vanwege de hevige concurrentie lag het aantal paren de laatste jaren in de buurt van 300.

APIH CafédriveHet concept is al die jaren nooit veranderd. Van café naar café struinen door de gezellige binnenstad en daar een kaartje leggen en een drankje drinken. Het deelnemersveld is enorm divers, van ex-wereldkampioen tot thuisbridger. Daarom is een cafédrive vooral ook een sociaal gebeuren. Mensen die de wedstrijd te zwaar nemen, raken gefrustreerd door bizarre verwikkelingen, goed spel geco2mbineerd met idioot commentaar achteraf, of te harde muziek. De mensen die de wedstrijd nemen zoals hij is, dat zijn de prettige tegenstanders.

Soms zijn de tafeltjes te klein, en het licht dramatisch slecht en buiten regent het ook nog, en als de tegenstander die eigenlijk niet al te snugger overkomt, per ongeluk alles goed doet, dan is het best moeilijk om te blijven lachen. De geest van de cafédrive is dat je toch kunt blijven lachen, in ieder geval na afloop. Want na rampspoed komt er ook altijd weer een goede tafel, en per saldo kijk je terug op een gezellige dag.

 

Waarom is de APIH Cafédrive de beste cafédrive?

De APIH Cafédrive is de oudste cafédrive van Nederland. De ervaring die wij hebben opgedaan in het organiseren van cafédrives betaalt zich uit in een vlot lopende en gezellige middag voor de spelers. We bieden een echte wedstrijd met echte arbiters, een eerlijke vergelijking met spelers van je eigen speelsterkte, in de supergezellige context van de kleine binnenstad van Groningen.

De uitslag is vlot beschikbaar
We streven ernaar de uitslag een half uur na de laatste kaarten beschikbaar te hebben. Dat betekent dat u vlot aan tafel kunt in een gezellig Gronings restaurantje of dat u vroeg terug kunt naar huis. We realiseren deze snelheid door een hoge graad van automatisering en gebruik van mobiele telefoons als invoersysteem.

De uitslag is na iedere ronde beschikbaar
We spelen een barometer, iedereen speelt dezelfde spellen in elke ronde. Dat betekent dat we een tussenstand hebben na iedere ronde. En die tussenstand kan iedereen via zijn mobieltje gewoon raadplegen. Als speler weet je dus wanneer je nog wat gas moet geven en wanneer je moet consolideren. En de barometer voorkomt het doorbellen van spelverdelingen naar elkaar.

De vergelijking is volkomen eerlijk
U zult wel eens mopperen als een divisiepaar u een slechte score heeft bezorgd. Bedenk dan dat alle andere paren van uw speelsterkte ook zo’n sterk paar ontmoeten. In de APIH-Cafédrive zorgen we ervoor dat ieder paar dezelfde tegenstand ondervindt: evenveel divisieparen, hoofdklassers, eersteklassers, clubbridgers en thuisbridgers. Dat maakt de vergelijking met andere paren van uw speelsterkte volkomen eerlijk.

De APIH-cafédrive is in de gezelligste binnenstad van Nederland
Groningen heeft een kleine gezellige binnenstad. Alle deelnemende cafés bevinden zich in de binnenstad op korte afstand van elkaar. Dat betekent weinig lopen en lunchen bij één van de tientallen plekken in de binnenstad samen met andere paren. Bent u slecht ter been, dan zorgen we voor een oplossing om u toch mee te laten spelen. U zult vele andere spelers herkennen tijdens de APIH-Cafédrive.

Een soepele organisatie
We gaan voor een echte wedstrijd. Er zijn dus arbiters voor als er wat fout gaat. Ieder café heeft één of twee table officers, die niet meespelen en waarvan er eentje minstens Clubleider B is. Zij zorgen vlot het vlot wisselen van de spellen en waar nodig voor arbitrage als er wat fout gegaan is. Zij zijn ook de gastheren en -vrouwen van uw gezellige dagje uit.

Analyse na afloop
Voor op de terugweg in de trein of de week erna: iedereen krijgt een boekje mee naar huis waarin een expert zijn visie op de spellen geeft. Zo kun je even lekker nakaarten: hoe hadden de spellen ook gekund of misschien wel gemoeten. Ook plaatsen we alle gedetailleerde informatie over de spellen en de gerealiseerde scores op de website.