Geschiedenis APIH Cafédrive

donkere tafelsBridgeclub APIH bedacht het concept cafédrive in de jaren 80 van de vorige eeuw.

De eerste APIH cafédrive werd gehouden in 1983 en er deden 60 paren mee. In de jaren daarna groeide het deelnemersaantal als kool. Bovendien werd het concept ook overgenomen door andere steden. Het fenomeen cafédrive werd een hype, overal schoten drives als paddenstoelen uit de grond, niet alleen in de grote plaatsen, maar ook in de kleinere. Er bestaan varianten waarbij men zich per fiets of auto verplaatst naar het volgende etablissement. Het begrip "café" kan best ruim genomen worden. Niet alleen gaat een buurthuis, chinees of pizzeria bij een cafédrive door voor café, maar soms ook de plaatselijke bakker, de Hema of het koetshuis van een borg.

Het hoogste aantal paren wat de APIH Cafédrive ooit gehad heeft, was 564, bij de veertiende editie in 1996. Vanwege de hevige concurrentie lag het aantal paren de laatste jaren in de buurt van 300.

APIH CafédriveHet concept is al die jaren nooit veranderd. Van café naar café struinen door de gezellige binnenstad en daar een kaartje leggen en een drankje drinken. Het deelnemersveld is enorm divers, van ex-wereldkampioen tot thuisbridger. Daarom is een cafédrive vooral ook een sociaal gebeuren. Mensen die de wedstrijd te zwaar nemen, raken gefrustreerd door bizarre verwikkelingen, goed spel geco2mbineerd met idioot commentaar achteraf, of te harde muziek. De mensen die de wedstrijd nemen zoals hij is, dat zijn de prettige tegenstanders.

Soms zijn de tafeltjes te klein, en het licht dramatisch slecht en buiten regent het ook nog, en als de tegenstander die eigenlijk niet al te snugger overkomt, per ongeluk alles goed doet, dan is het best moeilijk om te blijven lachen. De geest van de cafédrive is dat je toch kunt blijven lachen, in ieder geval na afloop. Want na rampspoed komt er ook altijd weer een goede tafel, en per saldo kijk je terug op een gezellige dag.

 

Share Geschiedenis APIH Cafédrive

FacebookTwitterGoogle+